uncristian / Literatura ca un hobby? Da, dom'le!

iulie 18, 2007

„no name” în sondajul de pe hyperliteratura

Filed under: no name — miculftiriadi @ 12:07 pm

Am mai vorbit despre asta, acum să analizăm puţin rezultatele.

Deşi am cerut în repetate rânduri iniţiatorilor  să nu includă „no name” în seria editurilor propuse (nefiind o editură şi „tipărind” în regim gratuit), sondajul a continuat, modificându-şi, ce-i drept, întrebarea. De la „ce editură vreţi să vă publicaţi?” la „Sub ce formulă editorială aţi publica poezie?” Aşa parcă mai merge. Scuze pentru insistenţe, sper că n-am supărat pe nimeni.

Totuşi. Cei 74 de respondenţi (care se pare că scriu poezie…mh, dacă mai adaug 30-35 de pe clubliterar cred că se-ajunge la un număr foarte mare de poeţi) au ales, iată, spre surprinderea tuturor o variantă underground (samizdat, luaţi-o cum vreţi) în defavoarea unor nume grele. Să-nţeleg că tradiţia Vinea şi forţa financiară a Cărţii Româneşti (care include şi un cd la carte!) au fost umbrite de nişte carneţele capsate scoase sub numele de no name? Atunci de unde graba de a apărea în ajun de Târg în regim oficial?Sau că standul mereu impunător al Paralelei 45 de la târgurile de carte nu tentează?Brumarul cu pasionatul Robert Şerban nu place? O altă editură, nouă şi bine intenţionată, gata să împartă gloria şi profitul cu autorii, să nu aibă nicio şansă? Veţi spune că am luat-o razna, dar eu cred că acesta nu e neapărat un vot de accept, cât unul de refuz. Refuzul de a mai juca „dincolo”, la masa bucatelor. Să-nţeleg că autorii care au votat pentru no name ar fi dispuşi să renunţe la premii literare şi la onorariu? Sună interesant. Sau e, poate, o confuzie. Cine ştie să-mi spună şi mie.

Dar şi mai interesant e sondajul care urmează:

„Ce-nseamnă azi underground?”, cu variante de răspuns la care cei care au ales underground-ul editorial la sondajul anterior ar trebui să se simtă ruşinaţi de alegere: („o scuză cool” – la ce?, „o varză”). „Ceva trendy” să zicem că i-ar mulţumi.

Aş vrea să compar rezultatele celor două sondaje, ca să văd cine s-a înşelat.

În ce mă priveşte, repet, underground-ul editorial e ceva specific (aflaţi curând totul), îşi justifică titlul şi are propria poveste. Adevărată. Merge mai departe (dovada festivalul de underground literar propus – votaţi şi voi la sondajul de pe http://pm.ablog.ro) şi ştie ce vrea.

Să nu uit, în top personal filme, Underground figurează pe locul 5. După Citizen Kane, Amadeus, Sclava iubirii şi La strada.

Şi, cu toate mulţumirile de rigoare, no name n-ar scoate mai mult de 5-10 carneţele pe an. Ar fi contraproductiv ca politică şi ar cădea în derizoriu.

Fireşte, avantajul specific (nu e musai să menţionezi carneţelul în bibliografie) duce mai apoi la „înghiţirea” lui în cărţi cu ISBN. Poate că şi asta a fost un argument.

Serios vorbind, echipa no name este flatată de rezultate.

A făcut deja propuneri pentru toamnă şi speră să poată scoate ce şi-a propus.

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: