uncristian / Literatura ca un hobby? Da, dom'le!

ianuarie 25, 2009

Iulian Băicuş – ce zici, dom’le? Te-auzi cînd vorbeşti? Urît, să-mi dai voie să nu te crez!

Filed under: Rebut star,replici — miculftiriadi @ 9:56 pm

Tocmai cînd m-am detaşat de bloguri, nu ştiu cum reuşesc să găsesc acest mesaj:

baicus Rămîn blocat. În primul rînd, pentru că acest Iulian Băicuş, cu care nu ştiu dacă am vorbit de zece ori în viaţa mea, mă ia la un mişto penibil. Voi reproduce schimbul de emailuri în răspunsul pe care i l-am postat astăzi pe blog, pentru că m-am săturat de atîta dezinformare şi vreau să se sesizeze toate aspectele „problemei”:

„Am avut un şoc în seara asta, Paul Cernat, nevasta lui şi un tip obscur, un cristian, care a terminat Colegiul de Birotică, care era şomer şi a scos trei numere din revista pana mea, iar eu l-am ajutat întotdeauna cît am putut, am scris despre el pe blogul meu şi l-am trimis să discute cu Daniel Cristea-Enache despre eventualitatea de a-şi găsi un job la Uniunea Scriitorilor sau pe la vreo editură, şi care acum mă hărţuieşte ca un pitbull pe email, toţi trei au tăbărît pe mine pe blogul vecin Terorism de cititoare ca să mă linşeze pentru nişte aşa zise crime împotriva umanităţii. Le-am explicat civilizat că nu sunt Erudiţian, că nu am nicio legătură cu el”

un_cristian
25.01.09 23:23:10 Erori:
1.Nu am terminat Colegiul de Birotică, domnule dragă, pe blogul meu stă mărturie măruntul meu CV (trei masteruri, din care, ce-i drept doar unul finalizat). Dar ce-are a face unde am terminat?
2. Nu ştiu cu cît m-ai ajutat. Ne-am întîlnit o singură data la o cafea (pe care ai insistat s-o plăteşti) şi am vorbit nişte chestii. Poate ca m-ai trimis unde zici, dar nu m-am dus, pentru ca nu aveam de ce. Apoi, alte ajutoare („l-am ajutat întotdeauna cît am putut” – hello? – ţi-am cerut un material despre Cenaclul Litere, asta ignorînd sfatul redactiei şi asta a fost tot, despre ce vorbim?). Materialul n-a mai fost publicat, în schimb l-am fotografiat pe Băicuş cu „pana-n mînă”.
3. Care hărţuire, domnule, că-mi sare muştarul? Eşti idiot?

Schimbul de mailuri:
un cristian: „Eşti cumva Erudiţian? Da sau nu, ca să ştiu cum mă raportez.Te cred pe cuvînt, indiferent ce crezi despre mine. Suport jignirile, dar nu suport prostia făţarnică. Dacă nu eşti, mă miră asocierea. Dacă eşti, să fii sănătos.” Răspunsul lui Iulian Băicuş: „Prostia e la tine, uită-te în oglindă. Eu nu sunt Eruditian, eu sunt doar Iulian Baicuş, şi mi-am semnat toate articolele, în general. Din acest moment nu-ţi mai răspund la niciun mesaj, cred că ţi-am dat prea multă atenţie.”

Revin> „Dacă voi descoperi (e foarte uşor) că eşti într-adevăr acel necioplit Eruditian, căruia nu numai că nu i-am făcut nimic,dar i-am şi vorbit frumos, voi avea această mărturie falsă. dacă nu, îmi pare rău. Era doar o întrebare. Justificată văd, după tonul răspunsului.”

Raspunsul lui Baicuş> „Bai nene mai vezi ti mata de treaba dumitale ca nu am timp sa ma conversez cu tine.”

Revin> „În faţa evidenţei, orice „bai nene” va fi penibil.
Salutare, eu m-am convins. să vedem ce spun experţii.Spor în birfe, domnule, IP-ul a fost identificat.”

Raspunsul lui Băicuş> „Vezi ti domnule de treaba. Cine te tot pune sa ma hartuiesti. Daca ai vreo problema cu mine, cauta-ti alta modalitate de dialog. Cine esti dumneata sa ma ameninti pe mine.”

revin > Nu te hărţuiesc, domnule. Te-am întrebat o chestiune, ca să stiu cum ma raportez. văd că mă iei cu „bai” şi cu alte astfel de formulări academice. Nu ţineam decît să ştiu dacă tu eşti Eruditian şi basta. Ce atîtea mofturi?poţi să negi sau poţi să recunoşti. Spor şi sănătate.”

raspunsul lui Băicuş>

„Ti-am raspuns foarte civilizat, (raspunsul îl adaug eu, un cristian, ca să vă faceţi idee)

pe terorism de cititoare – „Nu sunt niciun Eruditian, mai lasati-ma naibii in pace. M-am trezit cu un email de la un alt individ, pe care eu l-am ajutat pe vremuri (nu zău, vrei să repeţi, domnule Băicuş?) , in care ma ameninta de parca miine ar trebui sa merg la inchisoare pentru afirmatiile lui Eruditian. M-am saturat de timpenia asta, pa si pusi.”),

pe blogul meu (adică mizeria de mai sus)

si pe email (am reprodus)

ca nu sunt Eruditian. Ce naiba aveti, ati luat o razna cu totii. Lasati ma fratilor ca am si eu nevoie de liniste in simbata asta. Probabil ca e o influenta a eclipsei de luna, nu va mai imflamati atita, ca sa nu va apuce palpitatiile. Va doresc succes la revista si peste tot!”

Asta se cheamă civilizat, onor Băicuş? Crezi că mă sperie hăinuţa universitară cu care pretinzi că faci şi dregi? Nu ţi-e ruşine să mă iei la mişto, de parcă altceva n-ai avea ce face? Vrei bălăcăreală, păi domnule dragă, ai greşit omul. Că poate mă vezi mai fraier, dar nu mă pui la pămînt din două glumiţe! Vezi-ţi de facultate şi lasă comentariile. Poate că sînt eu un obscur, dar nu mă intimidează profesoraşii care mint şi nu ştiu să poarte un dialog. Vrei polemica? Hai să polemizam, domnule autor. Deocamdată îmi livrezi numai insulte.

Totul a pornit de la o disputa de pe blogul http://www.terorista.ro, unde un tip Eruditian (fac imediat asocierile) afirmă că:

@un cristian, De ce naiba simti nevoia sa-i cenzurezi pe oameni cu comentariile tale, am inteles ca esti un fel de ofiter de presa al revistei Observator cultural, dar asta nu-ti da dreptul sa ne dai lectii. Vic are dreptate, o revista culturala nu ar trebui sa faca atita politica ci doar politica a culturii romane. Revista voastra reprezinta doar niste interese personale, a grupului din jurul lui madam Musat, si punctum.

@Eruditian> Esti pornit, domnule! Nu sunt decat un redactor al Observatorului cultural, daca ai ceva de comentat sau vrei sa depui o plangere, comenteaza in revista (nu aprob eu comentariile). cat despre cata politica vrea sa faca o revista, lasa-i pe cei care o fac sa-si dea cu parerea. Daca zice Vic cum ca o revista culturala n-ar trebui sa faca politica inseamna ca are dreptate? Dati drumul la reviste, domnilor, daca vreti cultura! Oricum, slab argument. Voi Romania literara cititi? Se face sau nu se face politica acolo? Sau, Dilema Veche, face sau nu face politica? Sa fim seriosi. O revista e mai mult decat un blog, asa ca… sa ne vedem de ale noastre fara ura si fara partinire.

@Erudiatian. Pentru ca abia acum descopar finalul interventiei tale. crezi ce vrei despre orice revista. daca nu-ti place, n-o citi, daca ai ceva mai bun de facut/demonstrat, fa-ti o revista, dar decat sa te trezesti vorbind despre lucruri pe care nu le stii decat din auzite, mai bine renunti. Cine are drept de proprietate pe intreaga literatura romana?O revista, o editura? E si pagubos sa ai un asa monopol. Ar trebui sa publici si grafomani, ca, vorb-aia, sunt si ei “legitimati”. Ca peste tot, exista autori si autori. Esti prea pornit pe niste lucruri pe care le judeci de la o distanta de la care nu se vede nimic. Si, te rog, mai usor cu acuzele. Nu te cunosc, nu ma cunosti, nu-ti dau lectii, dar nici tu sa nu-mi dai, ca nu pot sa dorm dupa asta. Si pe urma stam si ne spargem in figuri aici, ca se mira lumea ca n-avem ce face.

Eruditian: Pai mai un cristian, lasa limbajele astea de cartier, nici eu te cunosc, dar cred ca esti un tip fara opera si cu mult tupeu. Ai gura mare si cam atit. In ceea ce priveste revista, stii bine ca…

un cristian: domnule Eruditian, da-mi voie sa ma retrag. Nu vreau nici opera, nici scriitori de teapa mariei tale prin preajma sau in dialog.

mai jos, se face afirmatia ca Eruditian (Cocon Erudiţian? Cam livresc personaj, greu de crezut că un oarecare s-ar ascunde în spatele lui) ar fi Poiana lui Mayuma (Iulian Baicus). Acum, pornind de la aceasta afirmatie, mi-am permis sa-l intreb pe fata pe domnul Baicus, nu de alta, dar sa stiu si eu cu cine ma salut si pe cine evit. Citind cu atentie „dialogul” de atunci si cel de pe mail, am gasit niste asemanari. Se poate spune asa? In plus, mi-a atras atentia urmatorul fapt: Eruditian spune ca as fi un tip fara opera (din fericire pentru mine, nu-mi doresc acest lucru). Si, atentie, într-un material altfel descalificant despre concursul de lector de la Litere, Băicuş afirmă, cu cîteva zile înainte că: „Domnii profesori au promovat un om cam fără operă, fără articole, fără cărţi publicate” (referitor la Gheorghe Ardelean). Şi continuă: „Am conştiinţa împăcată că am ţinut o lecţie academică şi erudită, în faţa unui public feminin…”

Acum, să mă ierte Dumnezeu, potrivelile astea pot fi forţate, dar merită să mă risc pe ele. Pentru că nu mi se pare corect ca Băicuş să facă un aşa caz de un lucru evident: dacă nu e el Eruditian, poate s-o spună civilizat, nu să mă facă aşa cum îi vine la gură. Pentru că există şi o altă posibilitate: să se poată demostra practic faptul că nu e chiar cum ar zice, şi-atunci ridicolul se-ntoarce spectaculos.

Oricum ar fi, mi-e efectiv ruşine că am putut credita un asemenea om. E revoltător ca un aspirant la gloria literelor să se comporte atît de primitiv. Puteam să termin birotica sau puteam să fiu un măturător, nu asta e problema. Domnul Băicuş găseşte că e atît de sus încît îşi permite să jignească uman, nu doar profesional. Cu ce drept, domnule Băicuş? De ce n-aş putea să fac eu mişto de dumitale, erudit, nu-i aşa?, că nu eşti în stare să te impui în faţa unor profesori care, să-mi fie cu iertare, sînt foarte binevoitori? Adică ce, crezi că lista dumitale de cărţi îţi dă dreptul să ne domneşti cu „băi”? Păi, iartă-mă, domnule Băicuş, dar dacă e pe-njurături, nu cred că ai face faţă, cu toată ştiinţa dumitale. C-aici e vorba de bun simţ, nu de polemică sau deliberări. Şi care-i problema cu şomajul, domnule? Ce dacă eram şomer, venisem să-ţi cer ceva? Sau vrei banii pe cafea înapoi? Adică te-am băgat în seamă şi-acum îmi scoţi ochii că m-ai ajutat? Cu ce, domnule? Cînd şi cu ce? Nu ţi-e ruşine să faci pe filantropul în faţa mea? Puteai să-mi răspunzi pe mail, nu trebuia să mă iei de fraier, postînd porcăria de pe blogul dumitale. Văd că ai preferat jignirile, atunci întorc foaia, că sînt obscur şi nu ştiu multe.

Aştept scuze din parte domnului Băicuş, nu de alta, dar mi se pare că face cam mult pe grozavul şi mie nu-mi plac astfel de oameni. Mai ales că mi-a răspuns aşa de civilizat, nu credeţi? Poate că nu e, nici nu mai contează. Nu, Băicuş, poate că nu eşti Eruditian, dar te comporti extrem de erudit in asemenea „ocazii”. Şi nu mă mir că nu eşti capabil să treci un examen. Ba mi-e frică de faptul că, dacă cine ştie cum îl vei trece, se-alege praful de Literele bucureştene. Şi-o zice unul care nu contează. Dacă pînă şi alde „ăştia” o zic…

Mesaj pentru Eruditian: te las să-mi spui cum vrei, dar dă un semn, să vorbim şi să lămurim acest nou „mister”. E spre binele tuturor: mă poţi înjura în voie, dl Băicuş se poate disculpa şi scapă de unele dialoguri neortodoxe, unde mai pui că s-ar pregăti mai liniştit de un nou concurs, iar eu nu mai caut similitudini. Ce zici, Eruditian? Eşti fair şi apari? Sau aştepţi să te găsesc eu, că, uite, acum n-am somn şi trebuie să fac nişte artificii ca să te găsesc. Mai bine ieşi tu la lumină şi ne luminăm cu toţii instantaneu.

P.S. Ce credeţi că a făcut domnul Băicuş? A blocat toate comentariile, ba, se pare, şi-a închis blogul (26 ianuarie, deci a primit comentariul):

„Am decis să renunţ la orice discuţii cu tot felul de indivizi cu care nici nu ai ce discuta, nu au decît să stea pe site-urile lor, să-şi vadă de treabă, de azi înainte nu vă mai permit să intraţi pe blog, nu îmi pierd nici măcar un minut cu polemicile astea ale voastre, nu mă interesează ce faceţi, ce scrieţi, nu vă mai citesc revistele, puteţi să vă contraziceţi cît doriţi dar în altă parte, nu aici. Voi şterge fără milă orice mesaj cu tentă agresivă, orice atac la persoană, orice mizerie din astea pe care le-aţi răspîndit în ultimele zile, pe mail sau prin viu grai. De azi înainte mă întorc la cărţile mele, nu vă mai dau nicio atenţie, cu vanităţile voastre şi cu polemicile voastre de doi bani.”

ERUDITIAN, daca exişti, fă un efort şi dă un semn. E o chestiune de moralitate. Fii onest şi scoate-ne din rahat.

Şi pînă s-apuce domnul Băicuş să-şi şteargă blogul (că am văzut că face astfel de gesturi), am apucat să fac PrtSc la cestiunile arzătoare. Nu vreau să mă pronunţ încă, dar am o bănuială. Cine şterge urmele?

În plus, priviţi cum modifică domnul Băicuş postările (mîine poate spune că-l atac fără sens): – sus am absolvit Birotica, la ora 2.14 (26 ianuarie), Biblioteconomia:

baicus-2„Am avut un şoc în seara asta, Paul Cernat, nevasta lui şi un tip obscur, un cristian, care a terminat Biblioteconomia, şi care era şomer şi a scos vreo trei numere din revista pana mea, iar eu l-am ajutat întotdeauna cît am putut, am scris despre el”

Parcă zicei că ai închis blogul, domnule Băicuş. Văz că-l cosmetizezi. Începi să te interesezi, monşer?

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: