uncristian / Literatura ca un hobby? Da, dom'le!

martie 11, 2009

Am cartea mea, sunt cititor

Filed under: 1 — miculftiriadi @ 3:13 pm

Prima ştire.

Mi-am verificat rudele din partea mamei. Trei surori şi doi fraţi. Persoane „realizate”. În afara mamei (nu-i fac eu reclamă), n-au mai citit o carte în ultimii 5-10 ani. Verişorii. Cu excepţia celor încă şcolarizaţi, nu au tangenţă cu cartea. Cel mult o cumpără pentru un cadou. Rezultatul? Bibliotecile au fost vândute în două tranşe. În 1996 (devalorizarea excesivă a leului) şi în 2006-2007 (mutat/creşterea numărului de locatari).

Pozele atestă un caracter de bibliotecă-vitrină, cu bibelouri, călăreţi şi fotografii la vedere şi un raft de cărţi în background. Cărţile se ştergeau de praf o dată pe lună şi erau aşezate „după mărime”. Ce nu intra în vitrină, ajungea în saci. Toţi cei din câmpul muncii aveau permis de bibliotecă la municipală sau la biblioteca fabricii la care lucrau.

Regula nr 1 în şcoala generală: toţi aveam permis la bibliotecă. Existau şi concursuri: „cine împrumută cele mai multe cărţi”. Mai târziu, am introdus şi varianta „cine fură mai multe cărţi”. În tot familionul (nu mă refer la părinţi), pot să afirm cu certitudine că nu există cititori activi.

II. Cifre record – un popor întreg citeşte

C. N. Aportul bibliotecii [presupune “aportul cărţii colportate perseverent în mase”, dându-se şi un exemplu : Costeşti, cu 1.000 de cititori şi 10.000 de cărţi citite !]. În: Viaţa Buzăului (1), XII, nr.1092, 11 dec. 1960, p.2.

Vrăbiescu. P. Cartea – izvor de cunoaştere [Trecând peste textul ideologizat, reţinem că : “Numai în anul 1961, prin cele 21 biblioteci comunale precum şi cele săteşti, s-au citit 205.594 volume, (iar) numărul cititorilor a atins cifra de 36.150. În: Viaţa Buzăului, XIV, nr.1204, 7 ian.1962, p.2.

Ionescu, Paul. Munca cu cartea [Bibl. com. Găvăneşti: “Din cifra de plan pe 1962 de 1.000 cititori, s-a realizat până la 1august un număr de 891 cititori” raportează bibliotecarul]. În : Viaţa Buzăului, (1), XIV, nr.1266, 12 aug.1962, p.2.

Berescu, Chiriţă. Numeroase cărţi citite [“Prin biblioteca din comuna Smeeni, anul acesta s-au împrumutat cititorilor şi s-au citit 5.500 volume”, instituţia având “peste 5.600 volume”, care asigură “cerinţele tot mai mari ale colectiviştilor”]. În : Viaţa Buzăului, XIV, nr.1298, 2 dec.1962, p.2.

5500 de volume citite la Smeeni în 1962 din 5600 de volume înregistrate… Ziua depăşeau planul pe ogor, noaptea citeau la lumânare sau la lumina focului. Sau citeau pe câmp?

Şi-acum, dacă tot poporul  e citit, făceţi-l să şi cumpere!!! Cumpăraţi cărţi ca să faceţi muşchi!

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: