uncristian / Literatura ca un hobby? Da, dom'le!

martie 11, 2009

pe ce punem pariu?

Filed under: 1 — miculftiriadi @ 12:04 pm

2009 va fi anul site-urilor. Am eu aşa o impresie că vreo 4-5 scriitori f importanţi se vor orienta spre zona internautică.

Declaraţiile zilei:

După uriaşul meci de aseară, Dumitru Dragomir zice cam aşa: „Liverpool merita să se califice. Peste 200-300 de ani o să aveam şi noi o echipă care să joace un asemenea fotbal. Nu mă las, vreau să traiesc şi eu momentul acesta”.

Şi, invitat la Colocviul Tinerilor Scriitori, „Fane” răspunde şi el foarte diplomat: „Păi eu în perioada aia merg în State, ce să caut la Alba?” Aşa, şi?

V-amintiţi de poeţii buzoieni de la Primăvara Poeţilor 2008? O să avem un 2009 cu aceeaşi distribuţie memorabilă. Pariu?

„Mostre” dintr-un studiu(inedit) privind… Planul Cititorilor Români (un popor de cititori). Din campania „Cititori, mândria ţării” sau „Cititorii multilateral dezvoltaţi condamnă cu elan restul lumii”:

Din activitatea Bibliotecii raionale Buzău [Pe scurt : “De la începutul anului, 3.345 de oameni ai muncii din oraşul nostru au frecventat biblioteca raională”, care “este înzestrată cu peste 16.000 de volume beletristice, tehnice, ştiinţifice etc”, iar numărul de cititori “a crescut cu 1.022”. “Lărgindu-şi sfera de activitate – se scrie – , organizează consfătuiri şi la sate : Stâlpu, Policiori”, sprijină “bibliotecile căminelor culturale şi colţurilor roşii din G.A.C.uri ” şi “iniţiativa de a forma <<biblioteci de casă>>”]. În : Viaţa Buzăului (1), VIII, nr.598, 11 mar.1956, p.2.


V. Paul. Cartea La îndemâna maselor [“De la an la an a crescut numărul cititorilor şi al cărţilor citite la biblioteca raională Buzău.  Faţă  de anul 1952,  în anul 1956 frecvenţa cititorilor s-a dublat, numărul de cititori a crescut cu 1.511, iar al cărţilor citite cu peste 5.000 de volume (…) Metodele folosite de colectivul bibliotecii pentru stimularea gustului de citit al maselor de oameni ai muncii au fost multiple şi au dat rezultate bune. Un rol impotant lau avut manifestările de masă – organindu-se în numeroase rânduri seri de ghicitori literare şi de basm, seri literare etc. Acestea au atras un mare număr de participanţi, care apoi au devenit cititori frecvenţi ai bibliotecii”]. În: Viaţa Buzăului (1), IX, nr.755, 12 sep. 1957, p.2.


Tot mai mulţi prieteni ai cărţii [“Tovarăşa bibliotecară Corina Moldoveanu ne informează că zilnic creşte numărul cititorilor la Biblioteca centrală raională. În prezent a ajuns la 2.300, dintre care mai mult de jumătate sunt vârstnici. Numărul cărţilor citite depăşeşte 29.000. Un ajutor preţios în răspândirea cărţii în cartierele oraşului îl aduc bibliotecile de casă (11 la număr), care au împrumutat peste 4.700 cărţi la 600 de cititori. De un real folos în dezvoltarea dragostei pentru cărţi au fost manifestările organizate chiar în incinta bibliotecii, ca seri literare, lecturi în grup, seri de basm cu copiii, expoziţii etc. Dintre serile literare cele mai reuşite, putem da ca exemplu cea cu tema < Viaţa şi opera marelui scriitor M.Eminescu >”]. În: Viaţa Buzăului (1), XI, nr. 952, 6 aug. 1959, p. 2.

Popescu, Filba. Cum am reuşit să măresc numărul de cititori [Exper. Bibliotecarei din com. Pleşcoi : “Pentru a obţine cele mai bune rezultate şi cât mai mulţi participanţi la concurs (<< Iubiţi cartea >>), am luat cu mine cereri de înscriere şi cărţi cu care am pornit prin sat… Explicam importanţa citirii cărţilor, expuneam pe scurt cele cuprinse în cartea pe care aveam de gând să i-o las pentru citit, scoteam în evidenţă, din conţinutul cărţii, tocmai ceea ce îmi dădeam seama că-l interesează îndeosebi pe cititor.”]. În : Viaţa Buzăului (1), VII, nr.565, 17 nov. 1955, p.2.


Răican, Aurelia. În bibliotecile de casă [“Bibliotecile de casă sunt anexe ale bibliotecilor comunale care sprijină difuzarea şi popularizarea cărţilor, contribuind la ridicarea nivelului cultural al oamenilor de la sate. În comuna Cândeşti sunt înfiinţate peste 15 asemenea biblioteci. Responsabilele acestora caută permanent să popularizeze cartea, atrăgând noi cititori şi difuzând un număr sporit de cărţi. Între unele biblioteci de casă s-au făcut chiar întreceri.”]. În : Viaţa Buzăului (1), XI, nr. 965, 20 sep.1959, p.2.

La o bibliotecă sătească [Din amplul art.: “Într-o frumoasă casă de ţară din centrul comunei Pleşcoi, se află biblioteca. De cum intri, te impresionează ordinea şi curăţenia. Cele peste 7.000 de volume care formează fondul de cărţi sunt aranjate în rafturi după clasificarea zecimală, registrele de evidenţă sunt corect ţinute la zi, iar fişele celor 700 de cititori înscrişi, având mai mult de 6.000 de cărţi împrumutate, sunt păstrate cu grijă, uşor de găsit. Sala de lectură situată în imediata apropiere a depozitului de cărţi oferă cititorilor condiţii optime pentru studiu. Cataloagele, alfabetic şi sistematic, completate cu ultimele lucrări intrate, înlesnesc cititorilor orientarea cu uşurinţă în numărul mare de cărţi existente la bibliotecă”, condusă de bibliotecara Baltac Veronica]. În : Viaţa Buzăului, XII, nr.1019, 31 mar.1960, p. 2.

Deocamdată mă opresc aici. 700 de cititori la Pleşcoi în 1960? 6000 de cărţi împrumutate? Pauză de râs. M-aţi rupt…

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: