uncristian / Literatura ca un hobby? Da, dom'le!

aprilie 10, 2009

la ce să te aştepţi?

Filed under: 1 — miculftiriadi @ 9:20 pm

Sondaj pe Rocultura : „Este util Colocviul Tinerilor Scriitori?” Am rămas interzis. De-abia se fac invitaţiile şi apar contestatarii. Acum ce să-nţeleg? Că doar nu se va răspunde cu „da” din partea celor care nu au cum să fie invitaţi… Asta după ce Chiva şi-a pus mailul primit ca invitaţie pe forumul de pe club literar. Deh, glumiţe de cartier. Aşa-i românul. Dacă iese de-o bârfă, bine, dacă nu, măcar caterincă să fie. Ca la noi, la nimeni. E util să mai spun? Să-ţi mai baţi capul, să te-agiţi? Pentru ce? Şi, mai ales, pentru cine? Acum, ca să fiu rău până la capăt, mi-amintesc cum i-am „cules”  cuiva cam 3/4 din cartea pe care avea s-o publice  şi nu mi-a dat măcar un exemplar de prăsilă. A trebuit s-o fur (cu martori) dintr-o librărie, acum vreo doi ani. Asta e, măcar m-am ambiţionat să o iau, că de la autor greu obţii ceva în ziua de azi, mai ales dacă ştii ce-i poate pielea. Şi, nu că mă laud, dar intuiţia mă ajută.

Am evitat în ultima săptămână alte site-uri decât pe cele de sport. E mai sănătos un meci de Champions League decât ce se-ntâmplă prin blogosferă. Ca să dau un motiv mai întemeiat, am reluat pariurile sportive. Cele literare nu prea au miză. Şi pentru că am impresia tot mai mult că trăim în lumi paralele. Biblioteca de poezie face o scurtă pauză pentru că urmează două luni pline.

Intru pe România culturală şi citesc pe rând. Articole preluate din cele mai importante reviste. Nu insist acum asupra unui aspect: reluările. Există o politică a unor reviste de a publica/relua articole apărute deja pe net. E treaba lor. Dar m-a izbit ceva în cronicile din Vatra semnate de Komartin. Iarăşi veţi spune că am ceva cu el. Tocmai acum, când, vorb-aia, facem front comun pentru Colocviu. Nu, e ceva iritant şi nedrept aici. Spune la un moment dat, în Vatra, cam aşa:

div

Acum, dacă omul aşa gândeşte, e treaba lui. Dar cel puţin în cazul Oanei (nu vă mai gândiţi că-s prietenul ei, că nu-s şi impresar, atenţie!) e mereu ofticat. Să explic. Când am demonstrat că la Botoşani a fost o mascaradă, mi-a reproşat (ştiţi povestea) că am făcut circ doar că n-a fost ea invitată (nu reiau, e elementară demonstraţia pe care am făcut-o şi nu mai vreau să repet). Îi apare cronică la „Mireasa cu şosete roşii”, hop  comentariul : „Ca şi cum Adela Greceanu ar fi visat că mireasa cu şosete roşii visează că scrie un roman…” Nici nu putea fi găsit un clişeu mai tocit pentru o cronică atât de stângaci-conformistă. romanul ăsta merita mai mult!

Când am dat drumul pe net videobook-ului Mandala (un experiment fără pretenţii profi, că doar de asta se ocupă TRV-ul), comentariul lui a fost la fel de pornit, de parcă nu se poate înţelege că era vorba de un proiect, nu de o promovare exclusivă.

În fine, mi se pare exagerată această şicană permanentă (de parcă din toate cărţile din 2005 cea a Oanei nu mai spune nimic). Nu ştiu ce să cred. Să fie vorba doar de-o supărare că Oana a refuzat să participe la antologia pe care o pregăteşte CK pentru ediţia de anul viitor la Botoşani? Nu. Cred că e doar o răutate neplăcută. Sigur că la o vârstă atacurile se acceptă. Dar nu unilateral. Am dat, iată, mai multe exemple, tocmai pentru a fi înţeles. Repet, CK poate avea orice părere despre carte şi despre autoarea ei, dar mi se pare că exagerează. La câte cărţi prăfuite de poezie scot editurile noastre, cum naiba atenţia lui se opreşte constant asupra Oanei? Că doar nu-l opreşte nimeni să scrie o cronică mai bună sau să-şi facă un videobook. De ce trebuie să ne centrăm atacurile pe lucruri atât de inutile? Practic, fără să intenţionez să-i răspund (am zis mai jos, disputele trebuie să înceteze cumva), l-aş sfătui să evite acest gen de ranchiună. Pentru că e o simplă răutate, mai mult sau mai puţin explicabilă, reluarea prin diverse forme a unei puneri la punct. Mi se pare cel puţin nedrept, ca să nu spun mai mult, să încerci să pasezi un autor, contestându-l pe mai multe fronturi (adică volumul pare pasabil, e promovat prioritar, autoarea nu ştie să scrie cronici şi i se face lobby). E prea mult, pe bune. Volumul a luat acelaşi premiu ca şi un volum al lui CK, cronica a fost primită bine de autoare (care i-a şi mulţumit pentru o anumită intuiţie, nu dau acum detalii), iar videobook-ul („zgomotul de fond inerent”) trebuie să mi-l „apăr”, pentru că, vorb-aia, îmi aparţine şi chiar mi se pare o chestie de impact. În rest, zic că merită să fim mai atenţi către cine/ce ne concetrăm energia negativă. Cum Oana şi CK nu se salută,  înţeleg, că nu-s aşa de prost cum s-ar crede, de unde această răutate. E o copilărie, pur şi simplu o copilărie să se meargă pe linia unor înţepături vizibil forţate.

Şi-ncă o chestie. Mi s-a spus că n-am reuşit să fac juriul să-i dea premiul pentru debut al Observatorului lui Vlad Moldovan. Cum adică să conving juriul? Păi ce rol ar mai avea dacă aş veni şi i-aş lua pe fiecare-n parte, şoptindu-le: „Ştiţi, tre să câştige Vlad, că lumea zice că după scandalul de la Botoşani am interes”. Nu, e clar ceva care mă depăşeşte. Nu pricep cum nu se poate înţelege că ţurca e ţurcă şi fotbalul, fotbal. Miuţa de la premiile nu ştiu care nu se confundă cu nişte premii serioase. Chiar dacă am insistat pe „calificarea” din oficiu a cărţii lui Vlad la Botoşani, nu văd cum era posibil să-i dau eu (nici măcar arbitru) un penalty câştigător la finala Observatorului. Dacă aşa se văd lucrurile, ca atunci când încerci să spui adevărul, chiar să-l spui şi să reiasă că l-ai spus numai din interes, atunci sunt eu defazat sau rupt de realitatea literară. Adică asta au înţeles fluieraşii, că ţin morţiş să capete Vlad un premiu? Nu conta că meciul trebuia măcar început şi cartea adusă măcar în tribune? Mamă, ce ratare! Şi-atunci mă mut pe net, la fotbalul pe bune.

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: