uncristian / Literatura ca un hobby? Da, dom'le!

septembrie 26, 2009

Reacţii la topul lui Adrian Schiop

Filed under: Razvan Penescu,SCANDAL,Topul lui Adrian Schiop — miculftiriadi @ 8:01 am
Tags: , ,

Vă reamintesc, ieri, 25 septembrie, în România liberă, jurnalistul Adrian Schiop a publicat un top al celor mai influente site-uri literare. Cum nu mă pot împăca deloc cu ideea că site-ul declarat câştigător (www.clubliterar.com) nu are (în umila mea părere) cum să depăşească branduri ca liternet sau tiuk, dar şi contrariat de faptul că autorul topului este membru al site-ului câştigător (ba, mai mult, se pare că s-a folosit de ajutorul unor membri din club pentru a-şi realiza topul), am cerut câteva reacţii din partea celor care sunt incluşi (pe diferite poziţii şi cu descrieri care mai de care mai fanteziste) în făcătura jurnalistică livrată pe piaţă. Se vede treaba că jurnalismul cultural  urmează jurnalismul sportiv. Nu ştim încă dacă înregistrarea cu fotbalistul stelist este sau nu reală, dar ştim, în acest caz, că avem de-a face cu o reclamă mascată, ca să nu spun altceva.

Iată o primă reacţie:

Răzvan Penescu – LiterNet

1. Ce site-uri aţi avea în vedere dacă aţi alcătui un astfel de top?

Îmi e tare greu să răspund la întrebarea asta.

razvan penescuÎn primul rind mi se pare că ideea topului e nefericită. Eu nu aş fi axat un astfel de top exclusiv pe online, pentru că important e conţinutul, nu suportul pe care se află. LiterNet-ul vrea să ofere ceva consistent din punct de vedere cultural, aşa că topurile în care mă întreb pe ce poziţie am apărea sînt cele care ar reuni tot ce există în domeniul cultural, pe hîrtie ca şi online.

În al doilea rînd, şi asta o să mă facă poate să par încrezut, mi se pare că nu există concurenţă online pentru LiterNet. Din păcate. Adică nu există nici un site care să aibă întinderea LiterNet-ului, vîrsta LiterNet-ului (8 ani în curînd) sau care să reunească atîţia autori care contează în cultura română. Cînd am început LiterNet-ul mă gîndeam că în 2-3 ani o să mă retrag pentru că o să apară zeci de situri care să facă profesionist ceea ce eu şi încă o mînă (mică) de oameni facem în timpul liber, ca hobby. Din păcate nu a apărut nimic asemănător.

Respect o serie de siteuri culturale, mă bucur că există, dar nu concurez cu ele. Cel mult ne completăm.

În ceea ce priveşte siteurile pe care se postează liber, cred că nici nu ar trebui să apară în discuţie. Toate siturile care nu au în spate o redacţie care să decidă ce apare şi ce nu sînt un triumf al cantităţii în dauna calităţii.

Dar ca să revin la întrebarea iniţială recomand pentru un fel de top:
http://tudorchirila.blogspot.com/. Tudor Chirilă e puţin exaltat şi pe alocuri patetic, dar scrie cu nerv şi are cîteva povestiri cu care m-aş mîndri dacă ar fi pe LiterNet.
http://www.ascrie.org/. Cristian Lupşa e „părintele” jurnalismului narativ în România şi cred că LiterNet-ul o să beneficieze de pe urma generaţiilor care au trecut sau vor trece prin mîna lui.

2. Ce criterii consideraţi că merită să conteze în alcătuirea unui astfel de top?

Cred că primul criteriu e valoarea textelor şi relevanţa lor pentru un anumit moment. Sint texte pe care le-am publicat acum 8 ani şi pe care nu le-aş mai publica azi, dar care au avut rolul lor în acel moment.

Al doilea criteriu cred că e persistenţa. Nu poţi construi ceva cu greutate fără să ai o perioadă lungă de prezenţă, fără sincope şi fără modificări radicale de direcţie.

Al treilea criteriu cred că e impactul în lumea culturală şi în lume în general. Din păcate aici aş zice că nici un site exclusiv online (şi în mare parte nici o revistă pe hîrtie) nu trece ştacheta. Un exemplu recent e dat de premierea de către Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti a unei cărţi apărute în primă ediţie la LiterNet acum 3 ani şi pe hîrtie acum un an. Se pare că pînă nu a apărut pe hîrtie nu a fost suficient de valoroasă pentru a fi luată în calcul. Şi sînt mulţi autorii debutaţi în volum de Editura LiterNet şi premiaţi pentru debut cîţiva ani mai tîrziu, la apariţia unui volum pe hîrtie. După cum sînt mulţi autori ce publica pe LiterNet şi care tînjesc după publicarea pe hîrtie.

Un alt criteriu foarte important mi se pare respectarea legii copyrightului. Siteurile care nu respecta dreptul de proprietate intelectuală ar trebui inchise (nu discut aici dacă legile astea sînt sau nu bune – eu personal cred că au multe hibe – dar trăim într-o lume care se bazează pe un set de legi care trebuie respectate şi în care există mijloace de a modifica legile care nu sînt adecvate).

În fine, ultimul criteriu la care mă gîndesc e nivelul recompensei financiare oferite autorilor. La LiterNet totul e bazat pe voluntariat şi îmi asum în întregime asta. Aş vrea să dispărem din acest motiv şi locul nostru să fie luat de alte siteuri care plătesc textele cu o sumă rezonabila. Din păcate în acest moment nu sînt multe siteuri care să plătească măcar decent (chiar şi siturile de ştiri plătesc destul de modest, aşa că nu sînt deloc încurajate textele ce au nevoie de o
documentare de durată).

Nu am pomenit traficul pentru că e greu de spus dacă e mai important un grup select de cititori sau un număr mare de cititori superficiali. Teoretic există multe trucuri care pot mari traficul, unul din ele fiind deschiderea unui forum pe care să se OTV-ească nişte supăraţi, dar multe nu ajută la dezvoltarea părţii literare a siteului.

3. Cum aţi comenta rezultatul topului şi descrierea LiterNetului?

Rezultatul topului e dificil de comentat în lipsa unor criterii clare. Sigur că mă măguleşte prezenţa LiterNet-ului pe locul 2, mai ales că sîntem precedaţi şi urmaţi de două siteuri decente. Jumătate din top mi se pare că e căznit, 5 din siteuri fiind pomenite doar ca să atingă pragul de 10. Unele sînt literare doar pentru că ne-am obişnuit să numim literatură orice înşiruire incoerentă de cuvinte, altele sînt deja aproape expirate sau nu sînt încă suficient de închegate.

Descrierea LiterNet-ului e destul de ciudată. Se vorbeşte de blogging la LiterNet în condiţiile în care există doar două bloguri de autor cu o pondere minimală în cadrul siteului. Se vorbeşte de poziţie foarte bună pe trafic.ro în condiţiile în care sîntem pe locul 23 în topul siturilor „de cultură” (deşi aici intră şi siteuri de programe cum e port.ro care nu au prea multă legătură cu aceasta) şi pe aproape de 700 în topul siteurilor înregistrate. Nu prea înţeleg ce vrea să spună
cu: „Comparat cu revistele literare pe print, are un aer nou; altfel, destul de clasic.”. Per total nu sînt afirmaţii deplasate şi e modul în care autorul topului a văzut LiterNet-ul.

4. Cum se face că într-un mediu virtual virusat la propriu de orgolii şi topuri contrafăcute, rezistaţi calitativ foarte bine?

Ca o paranteză, înainte să răspund, să ştii că noi nu ţinem cont de orgolii sau de grupuri de interese. Publicam ce ni se pare valoros, indiferent de numele autorului. Iar dacă cineva nu vrea să apară pe LiterNet pentru ca apar oameni pe care nu îi place, e liber să nu trimită nimic. Au fost puţine cazuri de acest gen, dar le-am gestionat cu fermitate şi pînă la urmă toată lumea a fost mulţumită.

Revenind la întrebare, rezistăm calitativ pentru că nu există nici un material care să intre pe LiterNet fara să fie „asumat” de un redactor. Asumarea presupune fie că redactorul crede că textul e valoros, fie că el consideră că textul e important pentru un anume moment, fie că el consideră că textul e scris de cineva cu potenţial, care va creşte publicînd regulat. Sînt multe criterii, dar atîta timp cît textele sînt citite înainte de a intra pe LiterNet şi există o
motivaţie a postării lor, e mult mai probabil ca textele să fie de calitate.

Apoi rezistăm calitativ pentru că avem autori foarte buni cu care colaborăm, parteneriate cu cele mai bune reviste culturale şi cu cele mai importante edituri pe hîrtie. Am făcut mereu selecţie şi acum toate aceste selecţii ne aduc texte bune şi, în acelaşi timp, ne obligă să ţinem ştacheta sus. Mai rezistăm şi pentru că avem mereu 3-4 oameni noi cărora le urmărim progresele, le citim texte şi care îşi deschid la un moment dat aripile pe LiterNet.

Mai rezistăm şi pentru că sîntem foarte liberi. Fiind bazat pe voluntariat, LiterNet nu depinde nici de publicitate, nici de vreun pol de interese care ar putea să îi deturneze selecţia. Sigur că baniibnu ar fi răi, cu ei am putea extinde echipa şi am putea pune în practică nişte planuri care nu se pot face prin voluntariat, dar nu sînt esenţiali. Si atunci LiterNet-ul poate să fie liber. Iar libertatea înseamnă opţiuni personale ale redactorilor. Şi cînd cei care decid sînt informaţi şi pasionaţi, iese ceea ce se vede.

Din interior se vede că nu sîntem perfecţi, mai avem multe de făcut mai ales în relatia cu cititorii şi cu autorii. Principala resursă care lipseşte e timpul. Partea bună e că există o viziune în spatele LiterNet-ului şi nu există nici o presiune externă. Tot ce se face e exclusiv decizia celor din interior.

5. Cât de influent consideraţi că este LiterNetul? Se poate vorbi de influenţă în spaţiul literar online?

Nu am date să mă pronunt. Pot să îţi zic cîteva fapte:
– în 2001, cînd am început să publicăm literatură română, nu exista nici o colecţie de literatură română. În mai 2004, a apărut colecţia Polirom. Nu insinuez că e meritul nostru, sper doar că am arătat că exista un interes pentru literatura română.
– un scenariu de scurtmetraj semnat de Cristian Mungiu, Canton, publicat pe LiterNet a devenit film datorită publicării pe LiterNet. Acelaşi lucru s-a petrecut cu multe piese de teatru publicate de LiterNet, în unele cazuri chiar prin mijlocirea noastră directă.
– am lansat autori care au confirmat apoi şi în alte locuri (reviste, cărţi pe hîrtie). Premiul de care vorbeam mai sus e un exemplu, dar un exemplu care arată şi cît de puţin influenţi sîntem noi în impunerea unor cărţi electronice în cadrul unor premii date de oameni cu experienţă pe hîrtie.
– putem promova un spectacol (de teatru sau de orice fel) în care credem şi îi putem da şanse mari să fie văzut, dar nu putem „îngropa” una, indiferent cît de mult spunem că e proastă – există un public de aproximativ 10.000 de oameni care citesc recomandarile săptămînale ale LiterNet-ului şi care ne cred în general cînd recomandăm ceva
– am publicat 250 de volume cu 1,2 milioane descărcări, o medie mai bună decît cea a multor edituri pe hîrtie (în colecţii comparabile, nu vorbim de comparaţii cu Harry Potter sau Dan Brown, ci de literatură românească şi traduceri de nişă – teatru, scenariu).
– revistele pe hîrtie şi editurile pe hîrtie ţin să apară cu texte /fragmente pe LiterNet.
– 90% din oamenii pe care îi întîlnesc la diverse evenimente culturale au auzit de LiterNet.

Deci sînt o serie de oameni pe care îi influenţăm şi alţii care habar nu au de noi. Cum e şi normal.

6. Aţi fost consultat în vreun fel în realizarea acestui top ?(vi s-au cerut date, un eventual top sau orice altceva care să ducă la „clasificarea” site-ului)

Nu. L-am văzut aseară, ca toată lumea.

Vă mulţumesc.

Aici găsiţi un alt interviu cu Răzvan Penescu.

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: