uncristian / Literatura ca un hobby? Da, dom'le!

septembrie 30, 2009

despre topul site-urilor literare – Cătălin Furtună (club literar)

Filed under: SCANDAL,Topul lui Adrian Schiop — miculftiriadi @ 11:54 am
Tags:

Am solicitat şi un răspuns din partea http://www.clubliterar.com. Chiar dacă răspunsurile au sosit pe 1 octombrie, am postat răspunsurile în completarea celor venite de la Mihail Vakulovski, pentru a închide subiectul.

Concluzia de bun simţ din tot acest episod mi se pare următoarea:

E păcat că un subiect aşa de generos e tratat fără profesionalism (site-urile din top nu au fost consultate, criteriile se confundă cu prietenia şi, mai mult, autorul e membru al site-ului pe care îl declară câştigător). Marele regret e că într-un astfel de top cu pretenţii (vorbim despre un cotidian şi despre un material de jurnalism cultural) Ziarul de duminică nici măcar nu e amintit. Este de neînţeles cum astfel de materiale suferă de aceeaşi boală a societăţii: absenţa criteriilor de evaluare şi memoria scurtă (fără sens jignitor, e pur şi simplu o constatare că lucrurile /revistele care contează şi la care se pune problema de influenţă, sunt surclasate sau omise, făcând loc unor semiforumuri). Dacă http://www.clubliterar.com ar fi ocupat un loc mai jos, cred că multe discuţii nu-şi mai aveau sensul. Dar, când autorul îşi favorizează propriul site, nu sună bine.

1. Ce site-uri aţi avea în vedere dacă aţi alcătui un astfel de top?

Probabil cam aceleasi pe care le-a avut in vedere si Adrian Schiop in articolul lui, nu cred sa-i fi scapat vreunul important.

3. Cum aţi comenta rezultatul topului şi descrierea http://www.clubliterar.com?

Poate c-ar fi fost mai bine ca articolul sa fie o lista cu descrierile aferente, nu un top, vad ca unii s-au simtit lezati. Din partea mea, clubul putea sa fie si pe ultimul loc, nu vad ce foloase ar putea obtine de pe urma articolului. Ba dimpotriva, sporul de vizibilitate aduce cu sine mai multe cereri de intrare pe club (foarte putine dintre ele insotite si de texte macar ok, daca nu bune), adica mai mult munca voluntara pentru mine si pentru echipa de moderatori.

5. Cât de influent consideraţi că este site-ul club literar? Se poate vorbi de influenţă în spaţiul literar online?

Sigur ca se poate vorbi de influenta in spatiul literar online, dar cred ca-i inutil sa-mi bat capul si sa evaluez asa ceva.

6. Aţi fost consultat în vreun fel în realizarea acestui top ?(vi s-au cerut date, un eventual top sau orice altceva care să ducă la “clasificarea” site-ului). Impresia mea este ca, de fapt, acel material a fost realizat prin consultarea membrilor clubului, pentru ca am regasit ideea topului la una din postarile lui anterioare.
Asa e, unii membrii au facut propuneri, altii au si argumentat; eu n-am fost consultat decit pentru statisticile trafic.ro, care oricum sint publice.

7. Este Adrian Schiop membru club literar? A fost vreodata administrator?
Adrian Schiop e membru clubliterar de citiva ani. Administrator n-a fost niciodata, moderator insa da, pentru o perioada relativ scurta, dar asta cu ceva vreme in urma.

Cătălin Furtună,  http://www.clubliterar.com

Le mulţumesc tuturor celor care au participat la acest subiect. În privinţa topului propus (la normă sau la termen) în România liberă, lucrurile mi se par clare. Subiectul poate rămâne deschis, dar nu ştiu dacă într-adevăr se poate vorbi despre influenţă în zona online literară într-o astfel de tratare superficială şi denaturată.

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: