uncristian / Literatura ca un hobby? Da, dom'le!

iunie 22, 2010

cts 2010

Filed under: 1 — miculftiriadi @ 11:21 pm

câteva noutăţi şi deschiderea unei sesiuni de întâlniri pe tema debutului în literatură (întâlniri săptămânale din octombrie).

În rest, să ne simţim bine (nu voi face un calcul de preţ, pentru că mereu se vor găsi comentatori care să conteste evidenţele) şi să vedem un rezultat. S-a tot vorbit de lipsa de implicare a instituţiilor, de strategii, de politici, de coerenţă. Ei bine, e locul potrivit să se discute aceste lucruri. Şi, mai ales, să se înceapă cu povestea care a generat starea actuală: acceptarea debutului oriunde, oricum, contratimp şi contraproductiv. Dacă „sistemul” e cum e, se datorează şi grabei şi lipsei de organizare şi de atitudine a celor care astăzi cred că doar instituţiile sunt datoare să facă ceva.

O ediţie, sper, relaxată, fără tensiuni mocnite şi constructivă. Veţi vedea în curând şi la ce mă refer în acest sens.

Colocviul Tinerilor Scriitori este cel mai important proiect USR destinat tinerilor scriitori români. Este pentru prima dată când două ediţii CTS sunt găzduite de aceeaşi filială (2006, Bucureşti ; 2007, Cluj ; 2008, Iaşi ; 2009, Alba-Hunedoara ; 2010, Alba-Hunedoara). Pentru prima dată formatul colocviului invită oficial la dezbateri seniori, nu doar pentru moderare, ci şi pentru o mai bună cunoaştere a literaturii vii, pentru prima dată traducătorii străini vor lua pe viu pulsul literaturii scrise de tineri într-un cadru organizaţional generat de un eveniment dedicat acestora şi este prima sosire a lui Alexandru Vakulovski  în România, după expulzare.

 

Colocviul Tinerilor Scriitori a reunit, în cele cinci ediţii desfăşurate, nume importante ale literaturii vârstei tinere. Depăşind cumva limitările legate de vârsta biologică, formatul CTS din ultimii doi ani propune teme de discuţii şi subiecte de interes pentru scriitorii români. Fără să opereze ca o antologie, al cărei scop este reunirea tuturor vârfurilor unei generaţii, întâlnirile colocviului îşi propun dezvoltarea programelor USR şi realizarea unor statistici şi anchete literare semnificative. Dacă la ediţia din 2009 s-a pus accent pe revistele literare şi subiectul intrării în Uniune, în 2010 va fi vorba despre debut şi multiplele lui condiţionări, abordări şi reprezentări. Două dintre cele mai importante reviste de cultură, „România literară” şi „Observator cultural”, sunt parteneri ai CTS, alături de parteneri media din Alba Iulia. Afişul ediţiei conţine un desen făcut special de Dan Perjovschi pentru Colocviul Tinerilor Scriitori.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: