uncristian / Literatura ca un hobby? Da, dom'le!

iunie 27, 2010

comentariu dd „scriitor”

Filed under: 1 — miculftiriadi @ 10:43 am

genul de autor publicat, probabil, pe bani personali sau prin parcuri editoriale fara canalizare emite urmatorul comentariu. Darie Ducan, un poet submediocru (mostră, dar cate dintre textele lui n-ar fi mostre?, ce bine ca nu se găsesc, totusi, decat la autor!), marca inregistrata pentru penibilul la care meseria de scriitor se preteaza in Romania, da lectii si face glume. Sa radem cu Darie Ducan, asadar, student la Litere si baiat simpatic altminteri, dar autor a peste (nu stiu, 50?) de carti nebagate in seama de nimeni (presa literara serioasa, critica literara profesionista, premii literare de prestigiu, lecturi publice importante, festivaluri literare de impact… gresesc cu ceva, exagerez cu ceva sau sunt prea explicit, distinse Darie Ducan?) Geniu delicat, probabil fara prietena (sau cu, pe cine ar interesa asta?), omis si marginalizat pe nedrept.  Membru USR (de parca asta ar insemna ceva pentru o selectie naturala), respectivul crede, ca (din pacate) si unii mult mai buni decat el, dar la fel de egocentrici, ca numarul cartilor conteaza la ceva. Acest camionagiu de texte crede ca daca descarca o tona de brosurici copertate incepe sa si devina, conform legitimatiei, scriitor. Faptul ca de la luna la luna produce capodopere necunoscute si neprizate si le da ISBN incepe sa si conteze in istoria literaturii. Nu ma mira zgomotul de fond pe care masinariile de tiparit il produc. Dupa 10 camioane de carti te trezesti cu ei ca-si cer drepturile. Care drepturi? Cum care? Cu doua camioane de carti la poarta literaturii, asteapta sa intre cumva, sa nu se creeze aglomeratie. Din pacate pentru ei, se iluzioneaza singuri, pentru nu exista decat porti imaginare. In numele celor 1000 de pagini tiparite vor pretinde orice, e stilul clasic al grafomaniei fara varsta.

Vad ca DD-urile din literatura contemporana sunt din ce in ce mai galagioase si mai fara de numar (la carti, antologii si ce-or mai crede ei ca scot). Maine poimaine acesti trepadusi vor avea si pretentia sa intre prin manuale. Si, la cum merg lucrurile-n tara asta, ne trezim cu ei si poeti nationali.

cititi-i opera si gustati-i mizeriile.

Pai, coane Ducane, asta a si fost ideea. Zece scriitori oficiali, ca tine, cu un sac de carti, gaseam si la Pascani sau la Rosiorii de Vede. Invitatii au fost selectati si nu propusi de filiale pentru a va lasa sa scrieti. Sa nu va scuzati apoi sutelor de cititori si miilor de cumparatori ca subpamanteanul v-a obstructionat desavarsirea operei. Ma bucur ca nu mai e nici national si nu va mai fi nici al tinerilor, ca sa scapam naibii de problemele astea stringente: sa chemam scriitori oficiali si sa terminam cu prostia limitei de varsta. E greu, foarte greu, nu poti pricepe de ce (e greu si pentru cei de la care am pretentii), dar, incet-incet, poate ca si institutia asta atat de blamata va putea fi privita cu alti ochi decat cu cei care cauta numai „scriitori” oficiali ca tine.

un cristian te saluta, maestre, si-ti va dedica Mortii Ma-tii (asa e titlul, nu intra in fibrilatii), un roman pentru cei care nu au rabdare. Vrei dedicatie personalizata sau la comun?

Am zis ca nu ma mai complic cu prostii, dar nici sa-i las sa se dea rotunzi cand ei sunt capete patrate.

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: