uncristian / Literatura ca un hobby? Da, dom'le!

noiembrie 10, 2010

dedicație

Filed under: 1 — miculftiriadi @ 4:31 pm

sistemul literar românesc e plin de povești de genul… x (editor cu ștate vechi de bișnițăreală) sau y (proaspăt în branșă) jurizează debutanții. partea faină e că (din prostie) nici nu realizează enormitatea situației. Cum să fii îngăduitor cu astfel de cazuri? dacă licitațiile publice se fac cum se fac, de ce, la scară mică, să nu se respecte rețeta? O țară absolut minunată, în care minima decență a dispărut cu desăvârșire. Să se dea la o parte, să realizeze contradicția dintre statutul lor și cauza în sine? Cum să se-ntâmple așa ceva? Pentru o ciorbiță moca, morala dispare.

ce respect să mai ai față de acele premii sau față de acești pleșcari?

Sigur, e problema internă a respectivelor concursuri (întotdeauna cu pretenții și, pare-se, tradiție) cum își aranjează juriile și ce premii au de dat. Dar măcar să ne scutească să le mai trimitem cărți (avem ce face cu ele) când fac asemenea alegeri în juriu (deja sunt două cazuri și, efectiv, a include un editor în juriu e absolut penibil, mai ales când respectivul editor are cărți în competiție). Adică prosteala asta poate fi evitată. Dacă nu din partea organizatorilor (care-și asumă totul), măcar din partea noastră. De ce să fim părtași la astfel de bucătării pline de gândaci?

2 comentarii »

  1. sigur nu exagerezi?!

    Comentariu de scorchfield — noiembrie 10, 2010 @ 9:40 pm | Răspunde

  2. Erau vremuri când omul lăsa sapa şi lua suliţa ca să plece la război, sau lăsa plugul şi pleca la Olimpiadă; după 2000 de ani s-a încercat un curent de „artă pentru artă”, banul a decis în final, cercul s-a desfiinţat.

    Cu 1000 de lei azi îţi poţi alege o editură care-ţi publică un volum de versuri (subţirel adevărat) şi o serie micuţă, o traducere la modă, tot subţirică, costă chiar 25 sau 30 de lei, editorii dictează, ce te miri? Este dreptul tău să fi revoltat!

    Comentariu de scorchfield — noiembrie 11, 2010 @ 4:57 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: